Geschiedenis van de panty's, kousen en jarretelles
Inleiding
Korte zijden hemdjes en broekjes, bij kousen gedragen boven de knie, of mooie korsetten (keurslijfjes) met jarretels waren aan het begin van de 20e eeuw een rage, hoewel de armeren het met kousen moesten doen, die onder de knie met een band of koord werden vastgebonden.
Classic Legs
Classic Charm
Cleopatra lingerie
Deze kousen gingen veel langer mee dan een moderne panty. Hoewel, sinds 1912, de nieuwe kunstzijden en rayon kousen, ontwikkeld met moderne technologie, de fabricage van kousen veranderden waren ze niet zo sterk alsde vroegere wollen en zijden exemplaren.
In het begin van de 20ste eeuw werden kousen opgehouden met een kousen band om het been. In de jaren 20 werden kousenbanden versierd met rosetten voor onder de, toen moderne, korte rokken.

In tegenstelling tot andere lingerie waren kousen seizoen gebonden. Zwarte kousen werden 's-winters gedragen, huidkleurige en witte in de zomer. Speciaal ontworpen kousen bij zorgvuldig gekozen kleding waren ook heel populair naast een varieteit aan standaard kleuren. Kousen waren bedoeld om de benen te tonen; in de jaren 20 kozen vrouwen vaak voor kousen van rayon of kunstzijde in roze, beige of bruin.
Naast uiteraard zwart en marine.
De nieuw kousen van kunstzijde waren in 1925 te zien op de Parijse beurs: "Exposition de Arts Decoratifs. Kousen in goud en zilverkleur werden gecombineerd met veren, diamanten en parels. Kousen in huidskleur oogden steeds bloter omdat ze steeds doorschijnender werden. Als een armband werden ze om de kousenband gerold en accentueerden de delen van het been die bloot bleven.
Door dit bijna preutse uiterlijk kregen de kousen een erotische betekenis tot het einde van de twintiger jaren, toen de oude jarretelle gordels weer populair werden en de kousenband verdween.
Ook op de kousen industrie had Hollywood haar invloed. De film: de blauwe Engel uit 1930 toonde Marlene Dietrich als danseres met duidelijk zichtbare jarretels met het lied: “Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingesteld.”
Maar ook in westerns en slapsticks’s waren gekousde benen uit hollywood regelmatig te zien.
Een grote vernieuwing waren de nylon kousen die in mei 1940 op de markt kwamen. In 4 dagen tijd werden 4 miljoen paar kousen verkocht.
De vreugde duurde maar kort. Het nylon was nodig voor parachutes en de productie van nylon kousen werd stilgezet. Het genot van de nylon kous was in Europa nog niet bekend.
In Amerika tekenden vrouwen met een oogpotlood een “naad” op de achterkant van het been. Na de oorlog kwamen de nylon kousen terug, en hoe: Bij Macy’s in New York werden in 6 uur 50.000 paar kousen verkocht. In Pittsburg hebben 40.000 vrouwen een nacht in de regen gewacht om een paar kousen te kunnen kopen. Pas in 1948 was de productie pas weer goed op peil.
Kousen werden onderscheiden door hun garendikte, normaal werd 30 denier gedragen en bij speciale gelegenheden 15 denier, de kristal kousen.
Eind jaren 50 waren de kousen nog niet zo fraai en voordelig geweest. De verbeterde pasvorm maakte het mogelijk rokken tot ver boven de knie te ontwerpen. Verbeterde verf technieken maakten felle kleuren als fuctia en kobalt mogelijk.
De jaren 60 deden hun intrede. Met de ultra korte roklengte van Mary Quant werden de panty’s, met of zonder (namaak) naad plotseling mode. Fabrieken moesten dag en nacht doorwerken om hun machine om te stellen. In die jaren waren vrouwenbenen belangrijk in de mode, speciaal in felle kleuren.
Zwarte naadkousen, (zelfs met diamantjes op de naad) met dunne jarretelgordels kwamen weer terug in de jaren 70. Splitrokken onthulden de benen op een geheel eigen wijze. In tegenstelling tot de, in de filmwereld gebruikelijke panty, werden er juist bij splitrokken kousen met jarretels gedragen.
Zijn "echte" nylon kousen sexy?
Alles wat je mooi vind zou je sexy kunnen vinden, zeker als het om een vrouwen lichaam gaat. En daar is niets mis mee. En de draagsters zelf? De een zal zich sexy voelen, de ander niet.
Toegegeven, echte kousen geven het been een raffinement dat andere kousen niet geven en trekken daardoor aandacht van anderen. Misschien is dat sexy, misschien vind je dat dat niet hoort. Misschien heeft het met eigenwaarde te maken. Maar het blijft een gegeven dat de mens al sinds de prehistorie naar schoonheid streeft en dat datzelfde streven aandacht van anderen trekt.
Wat is de charme van een panty?
Een panty is, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet een product uit de zeventiger jaren. De panty bestond al veel langer.In de filmwereld werd de panty al in de tijd van de stomme film gewaardeerd in combinatie met een zeer hoog split. Een dergelijk gewaagd split kon alleen in films. Geen vrouw die het in haar hoofd haalde om zo'n rok zelf aan te trekken en een panty al helemaal niet
Zo werd het als uiterst lastig ervaren om een panty regelmatig uit te trekken bij het bezoek aan de wc. De filmsterren leden er onder.
In de jaren 70 werd de ultra korte rok een kort maar heftig mode verschijnsel. Onder die korte rokken konden kousen niet meer gedragen worden. De dames kozen in korte tijd massaal voor de panty.
Waarom fraaie en goede lingerie?
Lingerie is je tweede huid. Niet alleen wil je dat het goed ondersteund maar net zo belangrijk is het dat het afkleed, je het ongemerkt kunt dragen en dat het een zekere bekoring heeft.
De moderne materialen waarmee lingerie gemaakt kan worden staan het toe dat het gemakkelijk aan die eisen kan voldoen.
Helaas zie je toch te vaak dat het niet lukt, de sluiting van een b.h. kruip omhoog, slips die afzakken, jarretelles die niet in de taille blijven zitten of corselettes die van veel te zware materialen zijn gemaakt.
Wat is een goede jarretel gordel?
Veruit de meeste jarretelles die je in Nederland aantreft bij lingeriezaken of postorder bedrijven zijn misschien leuk voor in bed maar om ze dagelijks te dragen zijn ze ongeschikt.
Een panty heeft juist daar de charme waarvoor het in eerste instantie gebruikt werd: en blik op het been zonder de kousenband te zien. Elegantie die de benen op z'n best toont zonder ordinair te worden.
Hetzelfde geldt voor de corselets en torseletjes e.d. in die winkels als die niet strak in je taille zitten. Goede corselets sluiten nauw aan op je lichaam. Let er bij corselets op dat zo lang mogelijk zijn want hoe korter de jarretelle hoe beter.
Echte kousen, maar ook gewone, zitten het beste als bij de aanschaf van lingerie met het volgende rekening wordt gehouden.
Neem een gordel met 6 jarretelles voor echte kousen; dit voorkomt dat de naad gaat draaien; 4, niet te smalle jarretelles zijn soms voldoende bij stretchkousen.
Koop altijd jarretelles met echt sterk elastiek en metalen clips. (voel je niets van) of erg goede van plastic. De clip mag niet te gemakkelijk heen en weer geschoven worden.
Zoek een jarretelle gordel die tot in je taille reikt zodat het niet over je heupen naar beneden kan schuiven. Bij voorkeur met 3 of 4 haakjes aan de achterkant.
Draag je kousen zo hoog mogelijk. Nogmaals, hoe korter de jarretelles hoe beter.
Als je de juiste kousen en jarretelles hebt gevonden kun je het beste de verstelbare klemmetjes vastzetten.
Op foto's staat het altijd verkeerd.
Dus, trek je slip aan over je jarretelles, dat is veel handiger, zeker bij wc bezoek.
Als je begint met het dragen van (goede) jarretelles is dat uiteraard in het begin wennen. Mogelijk wen je er nooit aan. Maar waarschijnlijk vindt je het uiteindelijk makkelijker en beter zitten dan een panty of hold-ups.
Geschiedenis van de SuperkouS
De SuperkouS is bijna een copie van de eerste hold-ups die in 1958 voor het eerst te koop waren.

Door de opkomst van de Rock and Roll, in de tweede helft van de jaren 50 in de vorige eeuw, en de erbij horende dans, ontstond de behoefte aan een nieuw type kous.
Voor het eerst waren, al dansend,  de dijen geheel te zien,

Er kwam een perfecte oplossing. De nieuwe kous was bijzonder lang en gemaakt van 96% nylon en 4% elastische vezelstof. Slechts 4% omdat anders de kous teveel rek zou krijgen.

De gedachte erachter was dat de kous uit zichzelf moest blijven zitten en dus niet zou kunnen afzakken, niet mocht knellen en dus veel comfort moest geven. Aan al die eisen werden met het product voldaan.

Destijds werden ze geproduceerd van een elastan / nylon vezel met het eerste elastiek in de band. Echt elastiek zoals nu nog "elastiekjes" te koop zijn.

Ofschoon de kous succesvol was bleek het gebruikte elastiek niet duurzaam genoeg en werd de productie gestaakt in de jaren 80. De laatste producent was het merk Ergee.
Onze Replica, de "SuperkouS"
Bij een enquete is vastgesteld dat de huidige beenbekleding altijd wel een nadeel heeft.

Met jarretellen tijdens het aankleden, met een panty bij de gang naar de wc en  bij hold-ups en kniekousjes het afzakken. Als bijkomend nadeel werd bij kousen en hold-ups de zichtbare boord genoemd bij kortere rokken.

De kous uit 1958 had al die nadelen niet en daarom hebben we dit type kous zelf opnieuw laten maken met de modernste materialen, Nylon Lycra en een siliconen band, de SuperkouS.

Het belangrijkste voordeel van de kous is dat afzakken niet meer mogelijk is. Dat kan niet omdat de kous tot net onder het kruis gedragen wordt. Daar is het been dunner dan op de dij.
De kous zou zichzelf uit moeten rekken om te kunnen zakken.

Het tweede voordeel is dat de band niet klemt maar gewoon blijft zitten. Het derde voordeel is dat de SuperkouS een boord (inclusief band) heeft van slechts 2,5 cm waardoor de kousenband zelfs bij het korste rokje niet zichtbaar is. Het vierde voordeel is het ontbreken van een broekje.

Zowel onder een rok als een broek is de SuperkouS ideale beenbekleding.
Nagenoeg op hetzelfde moment ontstonden de 'ban the bra" en de "womans lib" bewegingen. De emancipatie van de vrouw was begonnen, en terecht. De kous was uit en de panty bleek een blijvertje, bij elke roklengte en elk split kon de panty gedragen worden.
Ook nu nog heeft de panty een zekere bekoring.
Mits op een goede wijze behandeld, kunnen kousen en panty's vrij lang meegaan. Lotions, olien en zalfjes tasten het materiaal van de kousen aan.
Wassen kun je ze het beste in lauwwarm water te gebeuren met een niet-synthetisch wasmiddel, bijvoorbeeld vloeibare groene zeep of een speciaal wasmiddel voor kousen. De nylon draad blijft hierdoor soepel en de duurzaamheid van de kous wordt hierdoor aanzienlijk verhoogd. De kousen dienen na het wassen nagespoeld te worden met water om de zeepresten te verwijderen. Wringen mag niet om draadbreuk te voorkomen. Beter is het om de kousen droog te rollen in een handdoek.
Hoe was je kousen of panty's?
Beenbekleding in soorten.
Beenmode is er in veel soorten. De klassieke panty, de gewone kous, de echte kous, een hold-up en het kniekousje. Allen verkrijgbaar in nylon, nylon/lycra, nylon elastan en soms in zijde. De panty is te koop met een doorschijnend broekje, een broekje in een dikker denier en in talloze kleur en dessin variaties. Bovendien zijn er erg dikke (opaque) kousen en panty's, superdunne (10 denier) kousen en panty's en bijzondere producten als een panty met open kruis.
Met uitsluiting van de echte kous worden alle kousen en panty's op een rondbreimachine gemaakt. De machine maakt een standaard doorsnee kous waarbij de teen van het ene been vastzit aan de boord van de volgende. Door de slang door te knippen onstaan de aparte benen waarvande teen wordt dichtgenaaid en de boord wordt afgewerkt bij kousen of het broekje eraan gezet wordt bij een panty. Zie verder: beenmode.nl
Op dit moment zie je, als trend, dat beenwarmers en slobkousen weer een beetje in de mode komen. Dat kan een deel zijn van de algemene trend naar meer vrouwelijke mode. Immers, naast de trend in beenmode zie je ook de mode voor schoenen veranderen. Hakken zijn weer terug en de over knie laars is een trend op zich. Een voor ons goed zichtbare trend in de mode is een langzame verschuiving van de panty naar kousen met jarretelles.
In 2001, toen we op verzoek van de DSS, kwalitatief hoogwaardige kousen zijn gaan verkopen hadden we niet gedacht dat de trend naar kousen zulke grote vormen zou aannemen.
De trend naar panty's en kousen met dessins, ruiten en strepen lijkt een fabrikanten trend te zijn. In het straatbeeld verschijnt die beenbekleding vrijwel niet.
Glanzende kousen en panty's zijn een oude trend die echter steeds meer terrein wint. De luxe uitstraling van die beenbekleding past bij deze tijd waar in charme, luxe en vrouwelijkheid een trend op zich is.
Trends in beenbekleding.
Daarnaast is beenbekleding in een aantal kwaliteiten verkrijgbaar. De meesten zijn van nylon lyvra in een verhouding van 12% lycra en 88% nylon. Onze superkous heeft echter slechts 4% lycra en de rest nylon om snel afzakken te voorkomen.
Bij beenbekleding wordt ook de garendikte (denier) genoemd. 15 en 20 denier zijn het meest gangbaar, 10 denier komt af en toe voor en 7 denier zelden. Dikkere garens, 30 t/m 90 denier zijn een typische winter dracht.
Ladderende beenbekleding.
Alle kousen en panties gaan stuk. Een iets te ruwe huid of een haakje aan je nagel zijn al voldoende om een nylon/lycra vezel stuk te trekken. Met name de garens in 7 en 10 denier zijn bijna niet heel te houden.
Natuurlijk kun je bij het aan- en uittrekken handschoentjes dragen maar bij panties is dat overdag niet praktisch.
Hold-ups en kousen raak je alleen in de ochtend en de avond aan. Daar zijn handschoentjes dus erg praktisch om je kousen heel te houden
Classic Charm
Cleopatra lingerie
Classic Legs