informatie over lingerie, kousen en jarretelles
Wat zijn "echte" nylon kousen?
Classic Legs
Classic Charm
Cleopatra lingerie
Zijn "echte" nylon kousen sexy?
Alles wat je mooi vind zou je sexy kunnen vinden, zeker als het om een vrouwen lichaam gaat. En daar is niets mis mee. En de draagsters zelf? De een zal zich sexy voelen, de ander niet.
Toegegeven, echte kousen geven het been een raffinement dat andere kousen niet geven en trekken daardoor aandacht van anderen. Misschien is dat sexy, misschien vind je dat dat niet hoort. Misschien heeft het met eigenwaarde te maken. Maar het blijft een gegeven dat de mens al sinds de prehistorie naar schoonheid streeft en dat datzelfde streven aandacht van anderen trekt.
In elk geval weten de vrouwen die de echte kousen dragen dat het ze een zekere trots geeft om regelmatig door ander vrouwen (nooit mannen) aangesproken te worden waar ze die mooie kousen gekocht hebben. De interesse houdt echter vrijwel altijd op als je de prijs noemt.
Over sexy gesproken. Degene die echte kousen dragen weten dat dat alleen maar kan met de juiste lingerie en dat zijn niet de zogenaamde "sexy" jarretelle gordeltjes die lingeriezaken en postorderbedrijven aanbieden. Die vind je misschien leuk voor in bed maar daar moet je het dan ook bij laten.
Er ontstaat zo een merkwaardige tegenstelling: de te dragen lingerie heeft een niet sexy imago terwijl de echte kousen dat voor een aantal mensen wel hebben. Voor weer een andere groep hebben kousen een heel speciale rol. Maar ook in de wereld van bdsm zijn echte kousen niet  zozeer sexy maar eerder
rolbevestigend.
Echte kousen sexy? ja en nee!
Wat is de charme van een panty?
Een panty is, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet een product uit de zeventiger jaren. De panty bestond al veel langer.
In de filmwereld werd de panty al veel langer gewaardeerd in combinatie met een zeer hoog split. Een dergelijk gewaagd split kon alleen in films. Geen vrouw die het in haar hoofd haalde om zo'n rok zelf aan te trekken.
Bovendien werd het als uiterst lastig ervaren om een panty regelmatig uit te trekken bij het bezoek aan de wc. De filmsterren leden er onder.
In de jaren 70 werd de ultra korte rok een kort maar heftig mode verschijnsel. Onder die korte rokken konden kousen niet meer gedragen worden. De dames kozen in korte tijd massaal voor de panty.
Waarom fraaie en goede lingerie?
Lingerie is je tweede huid. Niet alleen wil je dat het goed ondersteund maar net zo belangrijk is het dat het afkleed, je het ongemerkt kunt dragen en dat het een zekere bekoring heeft.
De moderne materialen waarmee lingerie gemaakt kan worden staan het toe dat het gemakkelijk aan die eisen kan voldoen.
Helaas zie je toch te vaak dat het niet lukt, de sluiting van een b.h. kruip omhoog, slips die afzakken, jarretelles die niet in de taille blijven zitten of corselettes die van veel te zware materialen zijn gemaakt.
Wat is een goede jarretel gordel?
Veruit de meeste jarretelles die je in Nederland aantreft bij lingeriezaken of postorder bedrijven zijn misschien leuk voor in bed maar om ze dagelijks te dragen zijn ze ongeschikt.
Een panty heeft juist daar de charme waarvoor het in eerste instantie gebruikt werd: en blik op het been zonder de kousenband te zien. Elegantie die de benen op z'n best toont zonder ordinair te worden.
Hetzelfde geldt voor de corselets en torseletjes e.d. in die winkels als die niet strak in je taille zitten. Goede corselets sluiten nauw aan op je lichaam. Let er bij corselets op dat zo lang mogelijk zijn want hoe korter de jarretelle hoe beter.
Echte kousen, maar ook gewone, zitten het beste als bij de aanschaf van lingerie met het volgende rekening wordt gehouden.
Neem een gordel met 6 jarretelles voor echte kousen; dit voorkomt dat de naad gaat draaien; 4, niet te smalle jarretelles zijn voldoende bij stretchkousen.
Koop altijd jarretelles met echt sterk elastiek en metalen clips. (voel je niets van) of erg goede van plastic. De clip mag niet te gemakkelijk heen en weer geschoven worden.
Zoek een jarretelle gordel die tot in je taille reikt zodat het niet over je heupen naar beneden kan schuiven. Bij voorkeur met 3 of 4 haakjes aan de achterkant.
Draag je kousen zo hoog mogelijk. Nogmaals, hoe korter de jarretelles hoe beter.
Als je de juiste kousen en jarretelles hebt gevonden kun je het beste de verstelbare klemmetjes vastzetten.
Op foto's staat het altijd verkeerd.
Dus, trek je slip aan over je jarretelles, dat is veel handiger, zeker bij wc bezoek.
Als je begint met het dragen van (goede) jarretelles is dat uiteraard in het begin wennen. Mogelijk wen je er nooit aan. Maar waarschijnlijk vindt je het uiteindelijk makkelijker en beter zitten dan een panty of hold-ups.
Geschiedenis van de SuperkouS
De SuperkouS is bijna een copie van de eerste hold-ups die in 1958 voor het eerst te koop waren.

Door de opkomst van de Rock and Roll, in de tweede helft van de jaren 50 in de vorige eeuw, en de erbij horende dans, ontstond de behoefte aan een nieuw type kous.
Voor het eerst waren, al dansend,  de dijen geheel te zien,

Er kwam een perfecte oplossing. De nieuwe kous was bijzonder lang en gemaakt van 96% nylon en 4% elastische vezelstof. Slechts 4% omdat anders de kous teveel rek zou krijgen.

De gedachte erachter was dat de kous uit zichzelf moest blijven zitten en dus niet zou kunnen afzakken, niet mocht knellen en dus veel comfort moest geven. Aan al die eisen werden met het product voldaan.

Destijds werden ze geproduceerd van een elastan / nylon vezel met het eerste elastiek in de band. Echt elastiek zoals nu nog "elastiekjes" te koop zijn.

Ofschoon de kous succesvol was bleek het gebruikte elastiek niet duurzaam genoeg en werd de productie gestaakt in de jaren 80. De laatste producent was het merk Ergee.
Zitten echte kousen lekker?
Ja, beter dan welke beenbekleding dan ook, misschien zal je even moeten wennen naar eenmaal gewend merk je ze echt niet meer.
Het is gewaagd om te stellen dat het prettiger draagt dan een moderne panty (belgisch: kousbroek) maar toch ervaren vele vrouwen dat zo.
Hoe draag je echte kousen?
Echte kousen zijn een maat produkt. "One size fits all" bestaat dus niet. Het is van groot belang dat je het dragen van echte kousen prettig vind. Dat doe je het beste door een kous te nemen die zo lang mogelijk is; de kous moet tot bijna onder de ronding van de bil komen. Ten tweede is de voetmaat van belang. Het materiaal van een echte kous rekt niet dus de maat moet goed zijn.

Omdat een echte kous niet rekt moeten de jarretelles dat ook niet te veel doen, de kousen gaan dan afzakken met rimpeling tot gevolg. (Als je stretch kousen draagt moet je juist wel wat rekbare jarretelles nemen dan compenseert dat elkaar.) Neem uitsluitend jarretelles met metalen clips en beslist geen plastic. Gebruik met echte kousen bij voorkeur lingerie met 6 jarretellen die zo kort mogelijk zijn. De clip van een goede jarretelle gaat niet los.
Als je nog nooit kousen (echte of gewone) hebt gedragen begin dan  met een goede jarretelle gordel.
Als je al wat langer echte kousen  draagt kun je een corselet proberen.
De kous zo lang mogelijk met een zo kort mogelijke jarretelle. Iets wat je dus helemaal niet kunt gebruiken zijn hoog opgesneden pijpjes.
Een corselet blijft, net als een body, de hele dag perfect zitten.
Als goede andere mogelijkheid kun je een pantyslip (in het engels brief panty girdle) dragen. Dat is eigenlijk alleen de onderzijde van een corselet. Een stevig broekje met jarretelles. Zowel een corselet als een pantyslip zijn er voor winters comfort met korte pijpjes te koop.

Natuurlijk kun je ook een jarretelle gordel blijven dragen, maar let dan wel goed op dat het een goede is.
In tegenstelling tot wat de meeste foto's laten zien draag je de slip natuurlijk over de jarretelles.
Nog een andere mogelijkheid is om een gaine aan te schaffen (in het engels: open bottom girdle.) In Amerika razend populair maar voor de praktisch ingestelde Nederlandse vrouw misschien wat minder geschikt. Ook een corselet is in open bottom uitvoering te koop.
Als je eenmaal de goede lingerie bij de voor jou juiste kousen hebt gevonden, blijf daar dan ook bij. Het beste kun je dan de verstelmogelijkheid met wat knip en naai werk verwijderen en alles vastzetten.
Onze Replica, de "SuperkouS"
Bij een enquete is vastgesteld dat de huidige beenmode altijd wel een nadeel heeft.

Met jarretellen tijdens het aankleden, met een panty bij de gang naar de wc en  bij hold-ups en kniekousjes het afzakken. Als bijkomend nadeel werd bij kousen en hold-ups de zichtbare boord genoemd bij kortere rokken.

De kous uit 1958 had al die nadelen niet en daarom hebben we dit type kous zelf opnieuw laten maken met de modernste materialen, Nylon Lycra en een siliconen band, de SuperkouS.

Het belangrijkste voordeel van de kous is dat afzakken niet meer mogelijk is. Dat kan niet omdat de kous tot net onder het kruis gedragen wordt. Daar is het been dunner dan op de dij.
De kous zou zichzelf uit moeten rekken om te kunnen zakken.

Het tweede voordeel is dat de band niet klemt maar gewoon blijft zitten. Het derde voordeel is dat de SuperkouS een boord (inclusief band) heeft van slechts 2,5 cm waardoor de kousenband zelfs bij het korste rokje niet zichtbaar is. Het vierde voordeel is het ontbreken van een broekje.

Zowel onder een rok als een broek is de SuperkouS ideaal.
Hoe trek je echte kousen aan?
Gebruik korte dunne handschoenen bij het aantrekken. Doe voorzichtig je voet in een kous maar blijf hem wel strak aantrekken. Ga langzaam met je handen omhoog en houd de middelvinger op de naad om te voelen of je het recht doet (oefenen). Blijf ze langzaam maar krachtig omhoog trekken totdat je de achterste jarretelle bereikt. Clip die als eerste vast aan de kous. (dat gaat het best met 1 hand tussen je benen door en 1 hand buiten je been.
Clip vervolgens de jarretelle aan de zijkant vast en als laatste de voorste. Het is helemaal niet erg als je kous iets te lang is. De kous zit zeker zo prettig als je wat meer materiaal tussen de clip hebt zitten.
Nagenoeg op hetzelfde moment ontstonden de 'ban the bra" en de "womans lib" bewegingen. De emancipatie van de vrouw was begonnen, en terecht. De kous was uit en de panty bleek een blijvertje, bij elke roklengte en elk split kon de panty gedragen worden.
Ook nu nog heeft de panty een bijzondere bekoring.
Mits op een goede wijze behandeld, kunnen kousen en pantys vrij lang meegaan. Lotions, olien en zalfjes tasten het materiaal van de kousen aan.
Wassen kun je ze het beste in lauwwarm water te gebeuren met een niet-synthetisch wasmiddel, bijvoorbeeld vloeibare groene zeep of een speciaal wasmiddel voor kousen. De nylon draad blijft hierdoor soepel en de duurzaamheid van de kous wordt hierdoor aanzienlijk verhoogd. De kousen dienen na het wassen nagespoeld te worden met water om de zeepresten te verwijderen. Wringen mag niet om draadbreuk te voorkomen. Beter is het om de kousen droog te rollen in een handdoek.

Kousen kunnen snel slijten door verkeerd behandelen of fout aantrekken waardoor ladders kunnen ontstaan. Het is handig om bij het aantrekken van een panty of kousen handschoentjes te dragen.
Hoe was je kousen of pantys?
De teksten over de echte kous zijn ons aangeleverd door de Dutch Stocking Society.
Beenmode in soorten.
Nylon kousen
Lingerie accessoires
Luxe lycra kousen
Echte kousen
Hold-up kousen
Naad kousen
Luxe panty´s
Lingerie sets
Lingerie en kousen.
Een onverbrekelijke eenheid. Jarretelles zijn een deel van de lingerie maar alleen dan als je ook kousen draagt. Zonder kousen is een jarretelle gordel volkomen zinloos. Maar andersom ook. Kousen kunnen niet zonder een goede jarretelle gordel met bij voorkeur zes metalen jarretelles. Meer dan 6, acht, tien of zelfs twaalf jarretelles zijn overbodig en zelfs lastig omdat je er op gaat zitten. Toch verkopen we wel een jarretelle gordeldeltje met 8 jarretelles. Dat doen we omdat bij erg stevige bovenbenen het wel prettig draagt.
Kousen en jarretellen of jarretelles zijn in de beleving van velen altijd gekoppeld geweest aan mooie vrouwen in speciefieke beroepen. Bekend is de glimp op de kous of kousenband van een stewardess. Stewardessen en kousen spreken kennelijk tot de verbeelding. De eigenaresse van Classic Legs was jarenlang stewardess bij de KLM; en inderdaad, altijd met kousen en jarretelles. Maar meer beroepen worden geaacosieerd met kousen, bijvoorbeeld: de secretaresse, de verkoopster en de laatste tijd, de advocate.
Deze voorbeelden zijn misschien typerend maar waarschijnlijk niet. De klanten die bij ons kousen of jarretellen aanschaffen zijn zeer representatief voor de hele samenleving. Er is één uitzondering: kunstenaressen komen hier meer dan gemiddeld kousen passen en kopen. Kennelijk is dat een beroepsgroep die dol is op gordeltjes en mooie lingerie.
Jarretel gordels